Friese gemeente: Windmolens langs Afsluitdijk financieel en technisch mogelijk

AMSTERDAM – Het is economisch en technisch mogelijk om met een windpark langs de Afsluitdijk aan te leggen in plaats van een windpark in het IJsselmeer. Ook kan het project gerealiseerd worden voor de deadline van 2020.

©: Eneco
©: Eneco

Dit stelt de Friese gemeente Sudwest-Fryslan na een kort onderzoek.

Maar 3 rijen windmolens zouden nodig zijn. De gemeente wil nu dat de Tweede Kamer een motie indient om alsnog een windpark langs de Afsluitdijk mogelijk te maken.

De uitslag van het rapport is weinig verrassend. De gemeente is de felste tegenstander van een windpark in het IJsselmeer, Windpark Fryslan, voor de kust van Friesland. Met het onderzoek moet minister Henk Kamp (Economische Zaken) overtuigd worden af te zien van de plannen voor Windpark Fryslan.

Tweede Kamer

Tijdens een overleg in de Tweede Kamer maakte Kamp duidelijk dat het geduld van de minister met de regionale overheden in Friesland op is. Pas op het laatste moment bepaalde de provincie toch een windpark bij de Afsluitdijk te willen. Volgens Kamp kan een windpark langs de Afsluitdijk niet meer gebouwd worden voor 2020.

Ook twijfelde hij aan de technische haalbaarheid van de plannen. Gezien de lengte van de Friese kant van de Afsluitdijk zouden volgens de minister 5 tot 6 rijen windmolens nodig zijn.

Lees meer over windenergie in Friesland in het dossier 

 

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!