Gemini Windpark levert eerste stroom

UTRECHT – Gemini Windpark, dat het 150 windturbines het grootste windpark op zee wordt in Nederland, heeft de eerste stroom geleverd aan het energienet.

Windpark Gemini, Offshore wind, Wind op zee,
©: Windpark Gemini

Twee exportkabels van 110 kilometer vervoeren de stroom vanaf het windpark naar het land. De opgewekte energie wordt vervolgens door TenneT via het hoogspanningsnet vanuit Eemshaven verder gedistribueerd.

“Het opwekken van de eerste stroom is natuurlijk een heel bijzonder moment”, vertelt Matthias Haag, directeur van Gemini.

“Het is heel mooi te zien dat de voortvarende wijze waarop de bouw tot nu toe verloopt wordt bekroond met de daadwerkelijke levering van duurzame elektriciteit.”

Eerste windturbine

Medio februari werd al de eerste windturbine geplaatst in het windpark. Vorig jaar werd de elektrische infrastructuur en de funderingen al in een recordtijd gebouwd.

De komende maand gaan aannemers Siemens en Van Oord alle 150 windmolens plaatsen. Deze windturbines worden direct vanuit de haven van Esbjerg in Denemarken naar het windpark getransporteerd.

Gemini Windpark krijgt een vermogen van 600 megawatt. Eenmaal operationeel in 2017 gaan de windmolens net zoveel stroom leveren als 785.000 huishoudens jaarlijks verbruiken.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!