Haven Rotterdam krijgt speciale terminal voor offshore wind

AMSTERDAM – Er komt een speciale terminal op de Maasvlakte 2 voor offshore windenergie. Sif Group, Verbrugge International en het Havenbedrijf Rotterdam hebben een principeovereenkomst gesloten voor de bouw van de terminal.

Haven Rotterdam
©: Port of Rotterdam

Dit meldt de Port of Rotterdam.  De terminal krijgt een omvang van 42 hectare waar zo’n 200 mensen gaan werken. Naar verwachting is de terminal medio 2016 operationeel.

Voor de logistiek van de funderingen, de zogenoemd monopiles, wordt een joint venture opgericht door Sif Group en Verbrugge.

Sif Group gaat de stalen fundaties produceren voor offshore windparken en de olie- en gasindustrie. Verbrugge verzorgt de logistieke afwikkeling op de terminal alsmede de overslag op zeeschepen. 

Diepzeekade

Het Havenbedrijf gaat een diepzeekade aanleggen van 400 meter met een diepte van -16,50 meter NAP met de mogelijkheid voor verdere verdieping naar -19 meter nap

Voor de haven van Rotterdam betekent het een intrede in de offshore windmarkt. “De Rotterdamse haven speelde tot op heden nog geen direct zichtbare rol in de bouw van offshore windparken, omdat er geen geschikt terrein aan diep water beschikbaar was. Met Maasvlakte 2 is dit er nu wel”, aldus het concern.A

Andere havens in Nederland zoals de Eemshaven, Vlissingen en Den Helder spelen al langer in op de ontwikkeling van offshore wind en doen daar ook goede zaken mee. 

Aanzienlijke groei wind op zee

De Rotterdamse haven richt zich op de uitbreiding van offshore wind in Nederland, maar ziet ook kansen in landen zoals Groot-Brittannië, Duitsland, België en Frankrijk. “Dit leidt naar verwachting tot een aanzienlijke groei aan windmolenparken op zee in de komende jaren.”

De fabriek en terminal van Sif Group en Verbrugge nemen ongeveer de helft van het ca 80 hectare grote gebied op Maasvlakte 2 ten noorden van informatiecentrum FutureLand in beslag. Op dit terrein is ook een biobased cluster gepland.

De markt hiervoor ontwikkelt zich echter niet zo snel dat hiervoor het totale terrein gereserveerd moet worden. Bovendien blijken biochemie partijen ook waar mogelijk aan te willen sluiten bij bestaande bedrijven in de haven in de vorm van co-siting. De biobased ambities blijven voor het Havenbedrijf dan ook onveranderd. 

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!