Kamp: Bijeenkomst met kustgemeenten niet geschrapt om commotie

AMSTERDAM – Een bijeenkomst met gemeenteraadsleden van de gemeenten Noordwijk, Zandvoort, Katwijk en Wassenaar werd geschrapt omdat de vergadering dicht bij de start van de zienswijzenperiode zat.

2840523Dit schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken) in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer.

De lokale politiek verklaarde dat de bijeenkomst werd geschrapt omdat raadsleden niet een geheimhoudingsovereenkomst wilde tekenen.

Tijdens de vergadering zouden voorlopige beelden worden getoond van het uitzicht vanaf de kust op de geplande windmolens. Wethouders die al eerder in december een visualisatie hadden gezien zouden zich zijn rot geschrokken door de beelden.

Gelijktijdig informeren

Kamp haalt aan dat de zienswijzenperiode begon op 24 april en dat het Rijk had besloten om na de voltooiing van de beelden in april de visualisatie tegelijk aan bestuurders en inwoners tegelijk te laten zien.

“Dit om alle belanghebbenden gelijktijdig te informeren over proces en inhoud van de procedure”, aldus de minister.

Beschuldigingen

Toen de beelden uiteindelijk uitkwamen bleken de windmolens helemaal niet zo zichtbaar als dat de wethouders stelden. Er werden toen beschuldigingen geuit van manipulatie.

Eerder schreef minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) dat er van manipulatie helemaal geen sprake was. Een onafhankelijk bureau had gekozen voor actuele cijfers waarin de windmolens op een mooie zomerse dag in 16 procent van de gevallen duidelijk zichtbaar zouden zijn. Het gehele jaar door zijn de windmolens 8 procent van de tijd zichtbaar.

Lees meer over de kustgemeenten in het dossier

Lees ook: Nieuwe opzet voor planning offshore windparken

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!