Kamp: Gebruik gas Noordzee voor transitie naar windenergie

AMSTERDAM – Minister Henk Kamp (Economische Zaken) ziet een belangrijke rol weggelegd voor gas uit de Noordzee als transitiebrandstof naar een energievoorziening op groene energie.

Offshore
©: Trianel Borkum

Dat meldde de minister woensdag. Het kabinet is op zoek met bedrijven naar manieren om het Noordzee-gas optimaal te benutten de komende jaren.

“Windparken op zee zullen over acht jaar elektriciteit leveren aan ruim 5 miljoen huishoudens”, aldus de minister.

“Maar in de geleidelijke transitie naar een volledig duurzame energievoorziening in het jaar 2050 zijn fossiele brandstoffen zoals gas de komende jaren onverminderd van cruciale betekenis voor de Nederlandse samenleving. Het nog winbare Noordzee-gas kan helpen de importafhankelijkheid te beperken.”

Potentieel

De gasbaten uit de kleine velden zijn voor 2015 in totaal begroot op 1,26 miljard euro. Ruim twee derde van het gas uit kleine velden is afkomstig uit de kleine velden onder zee.

Er is volgens TNO nog een potentieel van 118 miljard kubieke meter winbaar gas aanwezig in de 268 al bekende gasvelden onder de Noordzee. Daarnaast is er mogelijk nog 165 miljard kubieke meter winbaar gas aanwezig in nog onontdekte gasvelden.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!