Kamp hoopt Chinese investeerders binnen te halen voor Nederlandse offshore wind

AMSTERDAM – Minister Henk Kamp van Economische Zaken legt de loper uit voor Chinese investeerders om in Nederlandse windparken te beleggen.

©: Flickr/Andreas Fusser
©: Flickr/Andreas Fusser

Dit deed hij tijdens een toespraak voor een energietop in China.

Van 2015 tot 2019 worden er 5 veilingen gehouden, elk voor een opwekcapaciteit van 700 megawatt. De eerste veiling voor de eerste 2 windparken met een cumulatief vermogen van 700 megawatt wordt naar verwachting eind dit jaar gehouden.

“Dit is een grote kans en uitdaging voor de windsector en ik hoop dat Chinese producenten en investeerders willen participeren”, aldus de minister.

Lees ook: Nieuwe opzet voor planning offshore windparken

Haveninfrastructuur

Kamp gebruikt de Nederlandse haveninfrastructuur als verkooppunt. De faciliteiten om windturbine op 1 locatie te importeren en te bouwen, de ervaring in het testen en ontwerpen van windparken en de aanvoer van schepen en offshore onderdelen om materialen en personen te vervoeren moeten de Chinese investeerders lokken.

“We willen graag onze ervaring met China delen. Nederlandse bedrijven zijn betrokken bij offshore windprojecten in heel Europa en daar buiten.”

Doelstelling

Het kabinet heeft de doelstelling om in 2023 4.450 megawatt aan offshore windmolens te hebben die genoeg windstroom produceren voor 5 miljoen huishoudens. Dit moet het aandeel groene energie verhogen naar 16 procent in 2023.

China is de grootste markt voor windenergie ter wereld. Alle Chinese windmolens hebben opgeteld meer vermogen dat de gehele energiesector van Groot-Brittannië 

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!