‘Kansloze actiegroep tegen windmolens kreeg 20.000 euro van gemeente Katwijk’

UTRECHT – De gemeente Katwijk heeft een actiegroep tegen geplande windmolens voor de kust van de gemeente 20.000 euro gegeven.

Schermafbeelding-2015-04-16-om-09.57.08-e1429171157877 (1)Dit stelde Jaap Haasnoot, raadslid in de gemeente namens de lokale partij KiesKatwijk, tijdens de bespreking van de programmabegroting van 2016 in de gemeente.

Hij spreekt van een “kansloze” actiegroep vanuit de toeristische sector die “bij de achterdeur 20.000 euro” kreeg uitgekeerd. “De vervlechting van de toeristenlobby met politiek en bestuur baart ons grote zorgen”, voegt hij daar aan toe.

Invloed toeristenlobby

De toeristenlobby zou in de gemeente een “overmatige” invloed uitoefenen op het beleid en op de daarmee samenhangende geldstromen.  “De toeristenbelasting is de enige belasting die niet verhoogd is in Katwijk”, aldus Haasnoot.

De actiegroep protesteert tegen de geplande windmolens voor de kust van Zuid-Holland. Volgens ondernemers in de toeristische sector blijven de dagjesmensen straks weg als de windmolens er staan.

Toeristen

Uit een enquête van onderzoeksbureau GFK in opdracht van Natuur & Milieu bleek in augustus dat Duitse toeristen in grote meerderheid niet zou wegblijven als er windmolens komen. 20 procent zei het positief te vinden, tegen 16 procent van de toeristen die vertelden minder vaak te willen komen.

Onlangs werd bekend dat de Noord-Hollandse gemeente Bergen op zoek gaat naar een actiegroep tegen windmolens die campagne moet voeren tegen windmolens voor de kust.

Lees meer over de plannen voor wind op zee in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!