Kustgemeenten naar Tweede Kamer met eigen data over windparken voor de kust

AMSTERDAM – De kustgemeenten Katwijk, Noordwijk, Wassenaar en Zandvoort presenteren dinsdag eigen gegevens en beeldmateriaal over windparken voor de kust in de Tweede Kamer.

Offshore
©: Trianel Borkum

De windmolens komen op minstens 18 kilometer voor de kust in plaats van de gebruikelijke 22 kilometer. Dit moet een miljardenbesparing opleveren bij het bouwen van de windmolens, maar volgens de gemeenten hoeven de turbines daarvoor helemaal niet dichtbij te staan.

Zij hebben plannen voor windmolens op 40 kilometer voor de kust en claimen dat dit net zoveel geld kost.

De gemeenten willen hun punt duidelijk maken bij Kamerleden dat de verwachten dat de geplande honderden windmolens het uitzicht vanaf hun strand gaan verpesten. Daarmee zou ook het toerisme worden beschadigd.

Visualisatie

Onlangs was er nog consternatie om een vrijgegeven visualisatie van het uitzicht op de offshore windmolens. Het ministerie van Infrastructuur paste de beelden aan nadat enkele wethouders uit de gemeenten zieden geschrokken te zijn van het uitzicht.

Op de nieuwe visualisatie werd voor een weertype gekozen dat vaker voorkomt, maar waar ook de windmolens nauwelijks zichtbaar op zijn.  

Lees meer over de strijd van de kustgemeenten in het dossier

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!