Meerderheid Duitse toeristen vindt windmolens voor de kust geen probleem

AMSTERDAM – Duitse toeristen in Nederland zeggen niet weg te blijven als er meer windmolens in de Nederlandse Noordzee worden geplaatst.

Senvion,
©: Senvion

Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau GFK onder 500 toeristen in opdracht van Natuur & Milieu.

Veel kustgemeenten protesteren tegen de plannen van minister Kamp om enkele honderden windmolens te plaatsen in de Noordzee. 

20 procent van de Duitse toeristen vindt het eigenlijk wel positief als er windmolens voor de kust staan. 64 procent maakt het niet uit en nog eens 16 procent van de vakantiegangers zegt minder vaak te gaan.

Als het gaat om de steun voor windenergie, is 64 procent voor het plaatsen van windmolens. Ruim de helft van de Duitse toeristen zegt het een “goed idee” te vinden als de turbines ook voor de kust van Nederland komen.

Geen gevolgen

Nederland heeft al 3 offshore windmolenparken ongeveer voor de kust van IJmuiden, Noordwijk en Egmond aan Zee.

Van de Duitse toeristen die hier zijn geweest zegt 9 procent niet meer te willen komen. Een grote meerderheid van 86 procent zegt dat de windmolens helemaal geen gevolgen hebben gehad voor de vakantie.

Het windpark voor Egmond aan Zee, OWEZ, staat ook nog eens dichterbij dan de geplande windmolens, namelijk op 10 tot 18 kilometer voor de kust. De nieuwe geplande windmolens komen op minimaal 18 kilometer afstand.

Lees ook: Nieuwe opzet voor planning offshore windparken

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!