Minister voert overleg met sector om ongelukken met windmolens te voorkomen

AMSTERDAM – Er wordt overleg gepleegd met de windsector om ongelukken zoals met het afbreken van wieken met oude windmolens in het IJsselmeer te voorkomen.

windmolen-full-imageDit schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken) in antwoord op vragen uit Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66).

Hij benadrukt wel dat het in dit geval om een unieke oudere windmolen ging. Nieuwe windmolens zijn door het ontwerp veiliger.

De minister schrijft dat de Nedwind 40-turbines speciaal zijn door de vrij lange en ranke as die de rotor verbindt met de bladen. Ook hebben de windmolens maar 2 wieken in plaats van 3, zoals veel van de huidige windmolens hebben.  Dit zorgt ervoor dat de as zwaarder belast wordt.

Verder gaat het ook om een eerste generatie turbines. “Volgende generaties turbines zijn onder striktere voorwaarden, strengere eisen en voortschrijdend technisch inzicht ontworpen en gebouwd. De huidige generatie turbines is in al die opzichten veiliger en meer gestandaardiseerd.”

Verplichte jaarlijkse inspectie

Het ontwerp wordt verder niet toegepast bij andere windmolens. In Nederland lijken er verder ook geen windmolens van dit type te zijn gebouwd. Kamp schrijft wel dat problemen nooit helemaal zijn uit te sluiten en dat metaalmoeheid net zoals bij vliegtuigen ook bij windmolens voor kan komen.

Om ongelukken met windmolens te voorkomen moeten turbine al gecertificeerd worden en is een jaarlijkse inspectie verplicht. Omgevingsdiensten of gemeenten moeten de naleving hiervan controleren.

In december van vorig jaar braken de rotor en 2 wieken af van een oude windmolen. De turbines stond op enkele tientallen meters van de kust bij Medemblik in het IJsselmeer. De wieken belandden in het water en niemand raakte gewond.

Metaalmoeheid bleek de oorzaak voor het afbreken, maar de problemen werden nooit ontdekt tijdens reguliere inspecties. Exploitant Nuon gebruikt nu ultrasoon onderzoek bij de andere 3 windmolens in het windpark.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!