Nederlandse offshorewindbedrijven bundelen krachten aan Amerikaanse oostkust

5 windturbines met een totaal vermogen van 30 megawatt. Dat is op dit moment de totale capaciteit van windenergie op zee in de Verenigde Staten. Het zal niet lang duren voor hier verandering in komt. De komende jaren komt daar volgens de huidige plannen al ruim 25 gigawatt bij in de vorm van grote windparken aan de Amerikaanse Oostkust. De staat Massachusetts neemt de koppositie in.

De Verenigde Staten gaan hiermee vol inzetten op wind op zee. Nederlandse bedrijven die een trackrecord hebben opgebouwd in Europa, trappelen om aan de slag te gaan.

Door een onervaren en onderontwikkelde lokale maritieme en offshoresector, wordt er volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voor de ontwikkeling van Amerikaanse ‘offshore wind farms’ al snel naar Europa gekeken.

InnovationQuarter, Holland Home of Wind Energy, Netherlands Wind Energy Association en IRO hebben de handen ineengeslagen om ondersteuning te bieden aan de Nederlandse sector. Hun missie: het collectief promoten van de Nederlandse sector in de Verenigde Staten, het opbouwen van een publiek-privaat netwerk en het versterken van samenwerking in de Nederlandse toeleveranciersketen.

Onlangs vond een eerste gezamenlijke activiteit plaats in de Verenigde Staten. 14 Nederlandse bedrijven namen deel aan de AWEA-conference in Washington en een 2-daags netwerkprogramma in Boston-Massachusetts. Hoogtepunten tijdens het bezoek waren ontmoetingen met belangrijke publieke stakeholders, havenautoriteiten en grote ontwikkelaars als Shell Wind Energy en Ørsted. (foto: Van Oord)

 

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!