Nieuw onderzoeksprogramma om energietransitie op zee te versnellen

Het TKI North Sea Energy programma is gestart. Daarin bundelen het bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen komende jaren hun krachten om de energietransitie op de Noordzee te versnellen. En om daarmee ruimte, kosten en CO2 te besparen.

Het onderzoeksprogramma, met een budget van 1 miljoen euro, is gericht op het verder ontwikkelen van de kansen die ontstaan bij het maken van slimme koppelingen tussen offshorewindenergie en gasinfrastructuren. Dit programma wordt ondersteund door Topsector Energie en heeft 15 deelnemers vanuit bedrijfsleven, brancheorganisaties, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties.

Tijdens de startbijeenkomst van het TKI North Sea Energy programma in Den Haag, ontving Merei Wagenaar – directeur Energiemarkt en Innovatie van het Ministerie van Economische Zaken – 2 onderzoeken naar de kansen voor milieu en klimaat, het bedrijfsleven en voor de Nederlandse schatkist, wanneer offshoresectoren en maatschappelijke partijen de koppen bij elkaar steken.

In 2017 zullen binnen het programma onder meer de energiestromen in de Noordzee in kaart worden gebracht en de meerwaarde van integratie van deze energiestromen worden bepaald in termen van economie, vermindering van CO2-uitstoot en versnelling van de energietransitie. Dit levert kansen op voor intensieve samenwerking tussen offshoresectoren en het maken van slimme koppelingen tussen infrastructuren en diensten. Met positieve effecten voor het huishoudboekje van de overheid en grootschalige energie- en CO2-besparing.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!