Noren gaan grootste windproject Europa realiseren

UTRECHT – Een groot samenwerkingsverband van Noorse bedrijven gaat het grootste windenergieproject in Europa realiseren.

Vestas, Scandinavië,
©: Vestas

Fosen Vind DA, een consortium, heeft 278 windturbines met een opgeteld vermogen van 1.006 megawatt besteld. Deze windmolens worden verdeeld over 6 windparken. Er wordt omgerekend zo’n 1,1 miljard euro in het project geïnvesteerd.

De bouw start in het tweede kwartaal van 2016 en zal duren tot en met 2020. De eerste windturbine worden pas in 2018 geleverd/ De 6 windparken worden gebouwd in het midden van het land bij Trondheim in de buurt.

Eenmaal operationeel gaan de windmolens jaarlijks 3,4 terawattuur groene stroom produceren, net zoveel als ongeveer 1 miljoen Noorse huishoudens per jaar verbruiken

Verdubbeling vermogen windenergie

Fosen Vind is een consortium dat bestaat uit Statkraft, TrønderEnergi en Nordic Wind Power DA. Statkraft heeft met een belang van 52,1 procent een meerderheid in het bedrijf.

Voor Noorwegen betekent het dat het vermogen windenergie in het land in 1 keer meer dan verdubbeld wordt.

De projecten liggen al langer op de plank in Noorwegen, maar de originele plannen werden geschrapt afgelopen zomer omdat ze niet rendabel zouden zijn. In nieuwe plannen is de productie fors verhoogd en zijn de kosten juist fors gedaald.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!