NS neemt stroom af van windpark Eneco Luchterduinen

AMSTERDAM – De NS heeft de eerste stroom afgenomen van offshore windpark Eneco Luchterduinen. Vanaf 2018 neemt het transportconcern jaarlijks 100 gigawattuur, omgerekend 20 procent van de totale productie, van het windpark af.

Eneco, Aeolus,
©: Eneco

Dit melden Eneco en de NS vrijdag. Half juni is de laatste turbine van in totaal 43 windmolens van het windpark geplaatdt.

Vrijwel het volledige project produceert stroom voor het energienet, aldus Eneco.

De levering aan de NS is onderdeel van een eerdere afspraak om het gehele stroomverbruik van de NS en andere spoorvervoerders te vergroenen.

Sinds begin dit jaar rijden de helft van alle elektrische treinen op groene stroom. Vanaf 2018 gaat de NS jaarlijks 1,4 terawattuur aan groene stroom afnemen van Eneco, zodat 100 procent van alle treinen op groene stroom rijden.

Scandinavië

De helft van deze 1,4 terawattuur komt daadwerkelijk uit Nederland. De andere helft komt uit België of Scandinavië.

Windpark Eneco Luchterduinen bestaat uit 43 turbines die op 23 kilometer voor de Hollandse kust onlangs zijn gebouwd. Het is het eerste Nederlandse offshore windpark dat wordt opgeleverd in 7 jaar.

Het gaat om een gezamenlijk project van Eneco en het Japanse Mitsubishi. De windmolens produceren jaarlijks genoeg voor 150.000 huishoudens.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!