Nuon wint tender voor windpark op zee zonder subsidie

Nuon heeft via de dochteronderneming Chinook de tender gewonnen om met een vergunning van de rijksoverheid zonder subsidie een windpark op zee te bouwen. De tender van het windenergiegebied Hollandse Kust (zuid) kavels I en II ging eind december open. Nuon-moederbedrijf Vattenfall kondigde begin januari al aan een bod uit te brengen voor de realisatie van het windpark zonder subsidie. Nuon troefde daarmee Innogy (red. dochterbedrijf van RWE), het Noorse Statoil en Witwind (red. een consortium van Van Oord, Eneco en Mitsubishi-dochter Diamond Generating Europe) af.

Het windpark op de Noordzee levert straks stroom voor 1 miljoen huishoudens. De afgelopen maanden zijn de ingediende aanvragen beoordeeld, waarbij het plan van de dochter van Nuon de hoogste score heeft gekregen. Het nieuwe windpark moet in 2022 gereed zijn en is daarmee ’s werelds eerste windpark dat zonder subsidie gebouwd zal zijn. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat overhandigde de vergunning aan Gunnar Groebler, vice-president van Vattenfall.

Chinook is een commanditaire vennootschap (C.V.) en een dochter van Nuon/Vattenfall. Nuon en Shell bouwden in 2007 Nederlands het eerste windpark op zee. Nuon/Vattenfall heeft in totaal 1,6 gigawatt aan windparken gebouwd en daarnaast nog eens 6,5 gigawatt aan windparken in de planning. Daarmee is Vattenfall qua marktaandeel de vierde eigenaar van offshore windparken in Europa, na Ørsted, E.ON en Innogy. Vattenfall wist de laatste 3 achtereenvolgende vergunningsprocedures in Denemarken te winnen. De windparken van Vattenfall zijn gelegen in Zweden, Denemarken, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en nu dus ook in Nederland.

Het kabinet ligt met de nieuwe gunning op koers met de uitvoering van de ambities voor wind op zee. Ten opzichte van de 12,4 eurocent per kilowattuur waarvan in het Energieakkoord (2013) werd uitgegaan is met de vorige vergunningsprocedure al een kostenreductie van 55 procent bereikt, waardoor het nu mogelijk is geworden een windpark geheel zonder subsidie te bouwen en te exploiteren. Inclusief dit windpark is ruim 60 procent van de in totaal 3.450 megawatt uit het Energieakkoord toegewezen aan marktpartijen, voldoende duurzame stroom voor 3 miljoen huishoudens.

Tot 2023 wordt als onderdeel hiervan in Nederland hard gewerkt aan de aanleg van 5 windparken die, tezamen met de reeds bestaande windparken, een totaal vermogen van ruim 4.500 megawatt hebben en daarmee behoren tot de grootste ter wereld. In 2016 werd de vergunning voor de kavels I en II van windpark Borssele gewonnen door Ørsted, en de kavels III en IV door een consortium bestaande uit Eneco, Diamond Generating Europe, Shell en Van Oord. De openstelling van de volgende twee vergunningsprocedures staan gepland 2018 en 2019.

Van 2 tot en met 18 januari liep nog een andere vergunningsprocedure voor de ontwikkeling van Kavel V van het windenergiepark Borssele. Dit is een kavel waar innovatie en het testen van nieuwe technologie centraal staat. De winnaar van dit kavel wordt uiterlijk in april bekend gemaakt.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!