Offshoreproject Arkona op koers: 60 windmolens in Duitse Oostzee

Het hart van het offshorewindproject van Arkona in de Duitse Oostzee is volgens planning voltooid. Het elektrische offshoretransformatorstation is met succes geïnstalleerd op een waterdiepte van bijna 30 meter.

Het Arkona-project ligt 35 kilometer ten noordoosten van het eiland Rügen. Het windpark heeft een vermogen van 385 megawatt en kan in theorie ongeveer 400.000 huishoudens van duurzame energie voorzien.

Het verplaatsen van de zogenaamde ‘bovenzijde’ van een schuit op de fundering, met het kraanschip Oleg Strasnov, was de installatie van ’s werelds zwaarste wisselstroomplatform, dat eerder in een blok op volle zee was opgetild.

Het grootste afzonderlijke onderdeel van het miljardeuroproject weegt meer dan 5.000 ton en bestaat uit de jacketfundering verankerd in de zeebodem, en de bovenzijde met de elektrische schakelapparatuur en transformatoren. Het heeft de grootte van een appartementencomplex met 8 verdiepingen en heeft een helikopterplatform op een hoogte van 70 meter boven de zeespiegel.

De joint venture, bestaande uit E.ON en Statoil zal samen met transmissienetbeheerder 50Hertz gebruikmaken van het platform. Het onbemande station bevindt zich in het midden van de bouwplaats van het windpark; het bundelt de elektriciteit die wordt geproduceerd door de 60 windturbines, die vervolgens via zeekabel naar het vasteland wordt getransporteerd. Het onderstation wordt geëxploiteerd vanuit het werkstation van het windpark in de haven van Mukran Port in Sassnitz op het eiland Rugen, terwijl E.ONs Offshore Marine Coordination Center in Hamburg de operatie controleert en monitort. De volledige ingebruikname van het volledige windpark is gepland voor 2019.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!