Opbouw windmolens windpark Westermeerwind gestart

AMSTERDAM – De opbouw van de 48 windmolens van Windpark Westermeerwind, dat in het water langs een dijk komt, in de Noordoostpolder is gestart. Woensdag is al de eerste toren geplaatst.

Windpark Westermeerwind, Noordoostpolder,
©: Westermeerwind

Dit meldt projectontwikkelaar Ventolines.

De torens worden met een speciaal transportschip vanuit de Amsterdamse haven, over het IJsselmeer, direct naar de bouwlocatie langs de dijken van de Noordoostpolder gebracht.

Elk transport vervoert onder andere 2 rechtopstaande torendelen van maar liefst 50 en 40 meter hoog, vergelijkbaar met een flatgebouw van respectievelijk 16 en 13 verdiepingen.

Drijvende kraan

Op de bouwlocatie wordt het onderste torengedeelte door Van Oord/Mammoet met een drijvende kraan op de boven water uitstekende fundering geplaatst. Vervolgens plaatst de kraan het tweede torengedeelte daar boven op.

Dat gebeurt de komende weken in totaal 48 keer. Vanaf begin september start ook de installatie van de gondels, die op de torens worden geplaatst en eveneens rechtstreeks vanuit Amsterdam worden aangevoerd.

 Het plaatsen van de rotoren gebeurt als laatste. De losse rotorbladen gaan per schip naar Oude Zeug (bij Medemblik) en worden daar voorgemonteerd tot complete rotoren.

Per schip over het IJsselmeer

Vervolgens steken de horizontaal liggende rotoren, met een diameter van meer dan 100 meter, per schip het IJsselmeer over. Op de bouwlocatie hijst de drijvende kraan de complete rotor van het schip, waarna de rotor in zijn geheel aan de gondel wordt gemonteerd.

De verwachting is dat de eerste elektriciteit in het najaar aan land komt. Vanaf dat moment vindt het ‘live’ testen en de ingebruikname van de turbines plaats. Het gehele park is naar verwachting in februari 2016 gereed.

Windpark Westermeerwind maakt deel uit van Windpark Noordoostpolder, het grootste windproject op land in Nederland. IN totaal worden er 86 windmolens op land en water geplaatst die het equivalent aan groene stroom gaan produceren van het jaarverbruik van 400.000 huishoudens.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!