‘Overgrote deel watersporters trekt zich niks aan van windmolens’

UTRECHT – Het overgrote deel van de watersporters zegt zich niks te gaan aantrekken van de geplande windmolens die voor de Nederlandse kust komen.

Nuon, Egmond aan Zee, Windpark, Windpark op Zee, Offshore,
©: Flickr/Nuon CC BY-NC 2.0 Creative Commons

Dit meldt stichting Natuur en Milieu op basis van een eigen enquête onder bijna 300 bezoekers van de HISWA.

Ongeveer 80 procent van de ondervraagden zegt na het zien van een illustratie net zo vaak naar de Nederlandse kust te gaan.

17,1 procent geeft aan minder vaak te gaan en 2,8 procent wil vaker gaan met windmolens op ongeveer 18,5 kilometer van de kust.

Toeristische activiteiten

Ook opvallend is dat bijna de helft van de ondervraagden, zo’n 46 procent, geïnteresseerd zegt te zijn in eventuele toeristische activiteiten rond de windmolens. 20 procent is hier neutraal over en 33.4 procent is niet geïnteresseerd.

“Dat windmolens een negatieve invloed hebben op het toerisme en strandbezoek, lijkt niet te kloppen”, zegt Geertje van Hooijdonk, hoofd Energie bij Natuur & Milieu. “Eerdere onderzoeken tonen ook aan dat windmolens toeristen niet beïnvloeden.”

“Sterker nog, windmolens bieden juist nieuwe kansen voor het toerisme. Bijna de helft van de watersporters (47 procent) ziet een excursie naar een windmolenpark wel zitten.”

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!