Plaatsing windturbines Merkur Offshore van start

Installatieschip Sea Challenger heeft de meeste overgangsstukken van windpark Merkur Offshore geplaatst. Deze zogenaamde transition pieces bevinden zich tussen de funderingspaal en de windturbinemast. Hiermee is een nieuw stadium aangebroken: het plaatsen van de windturbines zelf.

De start van de bouw van het park ging vorig jaar mei van start vanuit de Eemshaven. De volgende stap in het bouwproces is de installatie van de torendelen van de windturbines, de gondels en de rotorbladen. Het installatieschip Seafox 5 zal dit voor zijn rekening nemen vanuit de Eemshaven.

Seafox 5 is 115,21 meter lang en 49,98 meter breed met een diepgang van 9,5 meter. Het installatieschip vaart onder Engelse vlag en voert dit project uit voor Geo Sea. Seafox 5 heeft zichzelf op zijn vier poten voor de kade van Orange Blue Terminals in de Julianahaven gezet om de windturbineonderdelen aan boord te hijsen.

Het jack-up installatieschip Seafox 5 gaat alle 66 GE Renewable Energy Haliade windturbines voor het Merkur-windpark installeren. Naar verwachting duurt dat ruim een halfjaar. Windpark Merkur Offshore heeft na de ingebruikname een capaciteit van 400 megawatt. (foto: Groningen Seaports)

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!