Tennet bijna op de helft met doelstelling offshore wind Duitsland

AMSTERDAM – De Nederlandse netbeheerder TenneT maakt tempo met het aanleggen van transportcapaciteit voor windenergie op de Noordzee.

TenneT, Netaansluiting, Windenergie
©: TenneT

Dit meldde TenneT. Er is inmiddels voor 2.800 megawatt aan aansluitingen aangelegd. Het doel van de Duitse overheid van 6.500 megawatt is dus bijna voor de helft gerealiseerd, eerder dan gepland.

TenneT heeft de derde netaansluiting in de afgelopen 3 maanden in bedrijf genomen. De grootste aansluiting was SylWin1 met een vermogen van 864 megawatt. Door de aansluiting kan voor 1 miljoen huishoudens aan groene stroom.

Verder heeft TenneT eind januari en begin fabruari BorWin2 met een vermogen van 800 megawatt en HelWin1 met 576 megawatt opgeleverd. Op deze aansluitingen worden meerdere windparken aangesloten.

©: TenneT
©: TenneT

Ontwikkeling Nederland

“De kennis en ervaring die we in Duitsland hebben opgedaan bij het aansluiten van windenergie op zee wordt op dit moment ingezet voor de ontwikkeling van een net op zee in Nederland”, vertelt Mel Kroon, CEO van TenneT.

“Op dit moment worden de tracés voor de aansluiting van de windparken voor de kust van Zeeland onderzocht en wordt samen met potentiële windparkontwikkelaars, leveranciers en andere stakeholders bekeken hoe de platforms in Nederland er uit gaan zien. Daarnaast zijn ook de voorbereidingen voor aansluitingen voor de Hollandse Kust gestart.”

Lees meer over offshore wind in het dossier

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!