TenneT en DONG Energy ondertekenen eerste overeenkomsten voor offshorenetaansluiting

Netbeheerder TenneT en windparkontwikkelaar DONG Energy hebben overeenkomsten gesloten voor de aanleg van een offshorenetaansluiting voor de windparken Borssele 1 en 2, die voor de kust van Zeeland worden gebouwd.

De ondertekende overeenkomsten hebben betrekking op de realisatie en aansluiting van en het elektriciteitstransport tussen het windpark Borssele van DONG Energy en het Borssele Alpha-platform van TenneT. Deze overeenkomsten zijn de eerste die worden afgesloten in het kader van de nieuwe Nederlandse aanbestedingsprocedure.

In juli 2016 won DONG Energy de openbare aanbesteding die door de Nederlandse overheid was uitgeschreven voor de eerste 2 windenergiegebieden van windpark Borssele, elk met een geplande capaciteit van 700 megawatt.

TenneT zorgt ook voor de integratie van duurzame stroom in het elektriciteitssysteem tegen zo laag mogelijke maatschappelijke kosten.

De netaansluiting voor windpark Borssele bestaat uit zeekabels en twee transformator-platforms op zee, elk met een capaciteit van 700 megawatt. Deze zullen in respectievelijk 2019 en 2020 in gebruik worden genomen. TenneT is officieel aangewezen als netbeheerder op zee in Nederland, en ontwikkelt als bijdrage aan het Energie-akkoord ten minste 3.500 megawatt aan offshorenetaansluitingen in de periode tot 2023, op basis van een gestandaardiseerd concept van 700 megawatt per aansluiting. (foto: Eneco)

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!