TenneT en Vattenfall: verbinding tussen offshorestations Nederland en Verenigd Koninkrijk onderzoeken

TenneT en Vattenfall gaan de haalbaarheid onderzoeken van een mogelijke verbinding tussen de elektriciteitsinfrastructuur van een Nederlands en een Brits offshorewindpark en de voordelen die dit biedt voor de elektriciteitshandel tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

De Zweedse energiemaatschappij Vattenfall en de Nederlands-Duitse netbeheerder TenneT gaan de technische haalbaarheid, de voordelen en de uitdagingen op het gebied van wet- en regelgeving onderzoeken van de mogelijke grensoverschrijdende elektriciteitsverbinding (interconnector) tussen het offshorestation in het aangewezen windenergiegebied IJmuiden Ver in het Nederlandse deel van de Noordzee en een offshorestation van Vattenfall in Britse wateren.

Het concept om offshoretransportinfrastructuur voor windenergie te verbinden door middel van een kabel die ook functioneert als interconnector wordt door de partners aangeduid als WindConnector. De aanleg van een hoogspanningskabel tussen de 2 geplande offshore-stations kan bijdragen aan de verdere integratie van de Britse en Nederlandse elektriciteitsmarkten, doordat er meer elektriciteit kan worden verhandeld tussen beide markten dankzij efficiënt gebruik van de transportinfrastructuur voor windenergie. Door al geplande transportsystemen voor meerdere doeleinden (interconnectie en transport van offshorewindstroom) te gebruiken, zijn er veel minder extra investeringen noodzakelijk dan voor een traditionele interconnector tussen de 2 landen.

Vattenfall en TenneT hebben een intentieverklaring ondertekend die de basis legt voor hun samenwerking bij de uitvoering van het WindConnector-onderzoek. De resultaten zullen naar verwachting in de tweede helft van 2018 worden gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!