TenneT: Wereldwijd unieke Nederlandse aanpak leidt tot drastische kostenverlaging

UTRECHT – De drastische kostenverlaging van windenergie op zee die blijkt uit het winnende bod van Dong Energy is een duidelijk resultaat van de gekozen aanpak.

Offshore windenergie,
©: Phil Hollman from London CC BY 2.0 Wikipedia Creative Commons

Dit zegt netbeheerder TenneT in reactie op de bekendmaking van het ministerie van Economische Zaken.

“Het resultaat van de eerste Borssele tender is zeer positief te noemen en wij zien er naar uit om samen te werken met Dong Energy om van de eerste windparkgebieden bij Borssele een succes te maken”, aldus TenneT-directeur Mel Kroon.

“Dit is een duidelijk resultaat van de gekozen aanpak van wind op zee in Nederland met een planmatige uitrol, duidelijke kavelbesluiten en de gestandaardiseerde transmissiesystemen van TenneT. Dit alles heeft geleid tot zeer scherpe biedingen.”

Risicoprofiel

Door de verantwoordelijkheid voor het ontwikkelen van de benodigde infrastructuur bij TenneT neer te leggen, is het risicoprofiel voor de windparkontwikkelaars zo verbeterd dat er fors laag kon worden ingezet, aldus de netbeheerder.

 “Wij hebben van onze ervaring met het aansluiten van Duitse windparken kunnen profiteren door voor Nederland met een optimaal technisch standaardconcept van vijf maal 700 megawatt netaansluitingen te komen”, vervolgt Kroon.

“Omgekeerd is nu het succesvolle Nederlandse tendersysteem naar Duitsland geëxporteerd en gaat men ook daar aan de slag met het tenderen van offshore windparken. Dit bewijst hoe belangrijk het is in Europa om samen, grensoverschrijdend, de gewenste energietransitie te faciliteren en vorm te geven.”

Lees ook: Windmolenpark Borssele breekt wereldrecord met laagste prijs voor stroom uit offshore windenergie

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!