Test met innovatieve hamer voor windpark op zee succesvol afgerond

De offshoreproef met de Fistuca BLUE 25M-hamer (red. onderdeel van het Offshore Wind Accelerator BLUE PILOT-project) is succesvol afgerond. Dit laten Carbon Trust, Fistuca en hun partners weten. De partners van Carbons Trust en Fistuca zijn E.ON, EDPR, EnBW, Equinor, Ørsted, Shell, Sif, SSE, Van Oord en Vattenfall.

De offshoretest werd 13 augustus uitgevoerd voor de Nederlandse kust waarbij de Svanen, het installatiehefschip van Van Oord, werd ingezet. De BLUE Hammer is een innovatieve hamer, waarbij gebruikgemaakt wordt van een grote watertank om de monopiles met meer kracht maar stiller te kunnen installeren. Met deze methode kan het geluid onder water worden gereduceerd met zo’n 20 decibel (SEL). Bovendien kan de schade als gevolg van staalmoeheid tijdens de installatie van de monopile met zo’n 90 procent worden teruggebracht. Hierdoor hoeven minder maatregelen te worden genomen om geluidsoverlast onder water te reduceren én deze techniek maakt het mogelijk om secundair staal al vóór de installatie aan de monopile te lassen. Dit maakt de weg vrij voor ontwerpen zonder transitiestukken. Een ander voordeel is dat er minder werkzaamheden offshore hoeven te worden uitgevoerd, waardoor de veiligheid en arbo-omstandigheden verbeteren en de installatiekosten lager uitvallen.

De offshoretest heeft inzichten opgeleverd voor toekomstige commerciële activiteiten. Er zijn gegevens verzameld over de snelheid waarmee de monopile in de zeebodem werd geheid en over de geluidsreductie in de omgeving van de monopile. De resultaten worden geanalyseerd en verbonden aan de testresultaten die zijn behaald voor de offshoretest. Dit stelt Fistuca in staat de hamer te optimaliseren voor toekomstig gebruik bij de commerciële bouw van offshorewindparken.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!