Van Oord installeert eerste fundering bij offshorewindpark Deutsche Bucht

Van Oord heeft als Balance of Plant (BoP)-opdrachtnemer succesvol de eerste fundering van het offshorewindpark Deutsche Bucht geïnstalleerd. Deze fundering markeert de start van de uitvoeringsperiode op zee.

De eerste contouren van het 33 turbines tellende windpark zijn zichtbaar. Het windpark ligt 95 kilometer ten noordwesten van het Duitse Waddeneiland Borkum. De fundering is  op een diepte van circa 40 meter in de zeebodem geïnstalleerd. Iedere fundering bestaat uit een monopile met daarop een transitiestuk bevestigd. Als het windpark klaar is, zal het bestaan uit 33 windturbines, waarvan 31 op monopiles en 2 op mono-buckets. De mono-buckets worden in het tweede kwartaal van 2019 geïnstalleerd.

Tijdens het heien van de monopiles maakt Van Oord gebruik van de innovatieve FaunaGuard. Dit door Van Oord ontworpen akoestische systeem zorgt ervoor dat het zeeleven tijdelijk op een veilige afstand blijft met behulp van gespecialiseerde onderwaterakoestiek. Om het effect op het milieu en het zeeleven verder te minimaliseren, wordt er tijdens de installatie van de monopiles gebruikgemaakt van een multilevelsysteem om het geluid te beperken. Het systeem bevat een Hydro Sound Damper (HSD) en een groot, dubbel bellenscherm.

Het offshorewindpark zal uiteindelijk een vermogen leveren van bijna 269 megawatt. Hiermee kunnen jaarlijks circa 328.000 huishoudens van duurzame energie worden voorzien. De verwachting is dat het windpark Deutsche Bucht in de tweede helft van 2019 in gebruik wordt genomen.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!