Van Oord neemt offshore windenergietak over van Bilfinger

UTRECHT – Van Oord neemt de offshore windactiviteiten van Bilfinger Marine & Offshore Systems over.

Van Oord, Offshore windenergie,
©: Van Oord

De Duitse onderneming is actief op het gebied van ontwerp, bouw en installatie van funderingen voor offshore windparken en havenontwikkeling.

De overeenkomst omvat de overname van activa en medewerkers met betrekking tot de offshore windactiviteiten.

Van Oord heeft nog toestemming nodig van de Duitse mededingingsautoriteit.

Naast deze acquisitie investeert Van Oord in een belangrijke aanpassing van zijn installatieschip Aeolus. De huidige kraan, met een hefvermogen van 900 ton, wordt vervangen door een kraan met een hefvermogen van 1.600 ton.

Transportcapaciteit

Tegelijkertijd wordt de transportcapaciteit vergroot. Hiermee kan Van Oord de steeds zwaardere en grotere fundaties en turbines voor windmolenparken blijven installeren.

De kraan is besteld bij het in zwaar installatiematerieel gespecialiseerde Huisman in Schiedam/Rotterdam. De modificatie van de Aeolus zal begin 2018 gereed zijn.

“Met de offshore windactiviteiten van Bilfinger kunnen wij ons meer richten op de Duitse markt”, zegt directeur Peter van Oord.

“Beide investeringen maken deel uit van de strategie om onze positie op de markt voor offshore windprojecten in noordwest Europa verder te verstevigen.”

Ballast Nedam Offshore

Van Oord’s winddivisie is de laatste jaren versterkt met de overname van de activiteiten van Ballast Nedam Offshore. In de afgelopen periode is de vloot uitgebreid met het hefschip Svanen, het installatieschip Aeolus en de kabellegger Nexus.

Momenteel rondt Van Oord de bouw af van het Nederlandse offshore windpark Gemini. De installatie van de funderingen van het Britse offshore windpark Burbo Bank Extension voor Dong Energy is recent opgeleverd.

In 2017 start Van Oord met de bouw van de funderingen van de offshore wind projecten Arkona voor E.ON in Duitsland en Walney eveneens voor Dong Energy in het Verenigd Koninkrijk.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!