Van Oord’s hefschip Svanen ingezet voor windpark in Oostzee

Van Oord heeft een contract getekend met het Zweedse energiebedrijf Vattenfall voor het vervoer en de installatie van de funderingen van het Kriegers Flak windpark. Hiervoor zet Van Oord zijn hefschip Svanen in.

Van Oord gaat de 72 monopalen en transitiestukken voor het project installeren. Met een productiecapaciteit van 604,8 megawatt wordt Kriegers Flak het grootste offshorewindpark van Denemarken. Eind 2021 moet het park volledig operationeel zijn. Kriegers Flak ligt in de Oostzee, op een afstand variërend van 15 tot 40 kilometer uit de Deense kust. De monopalen worden drijvend vanuit het Duitse Rostock getransporteerd. De transitiestukken worden per schip vanaf het Deense Aalborg naar de projectlocatie gebracht.

Van Oord is sinds 2002 actief in de bouw van offshorewindparken. Voor de installatie van de funderingen zet Van Oord de Svanen in. Dit hefschip – met een hefvermogen van 8.000 ton – heeft in heel Europa inmiddels al bijna 650 funderingen geïnstalleerd. Ook de Oostzee is bekend terrein voor de Svanen: daar heeft het schip het merendeel van alle monopiles geïnstalleerd, onder andere voor het Anholt-, het Baltic 2- en het Arkona-project.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!