Vattenfall gestart met bouw grootste offshorewindpark Denemarken

De bouwactiviteiten van wat het grootste offshorewindpark van Denemarken gaat worden, Horns Rev 3, zijn gestart. Vattenfall heeft de inschrijving voor de bouw van Horns Rev 3 in 2015 gewonnen en is begonnen met het plaatsen van in totaal 49 funderingen in de Noordzee.

Voor het eerst in 5 jaar wordt er in Denemarken weer een nieuw windpark gebouwd, het eerste van 3 nieuwe Deense offshorewindparken die Vattenfall de komende jaren gaat bouwen. Deze windparken voeren de totale capaciteit van de Deense windmolens met bijna 1.400 megawatt op. Als Horns Rev 3 klaar is, kan het voorzien in het jaarverbruik van 425.000 Deense huishoudens.

De turbines van 8,3 megawatt zijn 187 meter hoog, gefabriceerd door MHI Vestas. Het windpark bestaat uit 49 turbines met een totaalvermogen van 406 megawatt. Ze leveren voldoende energie om te voorzien in het jaarverbruik van zo’n 425.000 Deense huishoudens.

De bouwwerkzaamheden vinden plaats op een zeegebied van 88 vierkante kilometer, ten minste 34 kilometer uit de Deense westkust. De windmolens en funderingen voor Horns Rev 3, dat volgens de planning in 2020 volledig in bedrijf wordt genomen, zijn gebouwd in Denemarken, Duitsland en Groot-Brittannië.

Behalve Horns Rev 3 zal Vattenfall de komende jaren ook de windparken Kriegers Flak in het Deense deel van de Oostzee, en Vesterhav-Zuid en -Noord voor de Deense westkust bouwen.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!