Vattenfall kiest zeehaven IJmuiden voor onderhoudshub windpark Hollandse Kust Zuid

Vattenfall kiest de zeehaven IJmuiden als uitvalsbasis voor de operationele en onderhoudsactiviteiten voor windpark Hollandse Kust Zuid 1&2.  Als het park eenmaal gebouwd en in gebruik genomen is, uiterlijk 2023, gebeuren alle onderhouds- en beheerwerkzaamheden die nodig zijn om het windpark operationeel te houden vanuit deze onderhoudshub.

Vattenfall en Zeehaven IJmuiden ontwikkelen hiervoor de benodigde faciliteiten in de IJmondhaven. In dit servicecentrum komt een kantoor om het personeel te huisvesten, een magazijn voor de reserveonderdelen en een werkplaats. Ook is er ruimte voor het creëren van aanlegplekken voor de onderhoudsboten – de zogenaamde crew transfer vessels (ctv’s) – die gebruikt worden om het onderhoudspersoneel van en naar het windpark te varen. De verwachting is dat begin 2022 gestart wordt met de bouw ervan en dat er uiteindelijk zo’n veertig mensen gaan werken.

Zeehaven IJmuiden is gekozen vanwege haar ligging ten opzichte van Hollandse Kust Zuid en andere toekomstige windparken. Vattenfall opereert momenteel ook al haar bestaande windpark NoordZee Wind vanuit deze haven en heeft daarmee dus ook al ruime ervaring in deze regio. De langetermijnvisie van de haven rondom wind op zee, de flexibiliteit in ontwikkeling en de aanwezige infrastructuur en toeleveranciers in de omgeving hebben een belangrijke rol gespeeld bij deze keuze.

Het servicecentrum wordt een duurzaam gebouw dat zo veel mogelijk zelfvoorzienend moet worden. Op een groen dak komen zonnepanelen. Andere mogelijkheden waar nu naar gekeken wordt, zijn warmtepompen en andere energieneutrale toepassingen. Tegelijkertijd is een contract getekend met Windcat Workboats. Windcat is de marktleider op het gebied van offshore vervoer van onderhoudspersoneel, gevestigd in IJmuiden. Met behulp van de boten van Windcat is het mogelijk om de technici die het onderhoud gaan uitvoeren naar het windpark te varen. Windcat Workboats werkt momenteel samen met CMB Technologies aan de ontwikkeling van een waterstof aangedreven boot. Naar verwachting zal deze optie in 2020 gereed zijn en zal Vattenfall als een van de eerste bedrijven gebruik gaan maken van deze boten.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!