Vattenfall klaar met plaatsen funderingen grootste windpark Denemarken

De 49 funderingen waarop het grootste offshorewindpark van Denemarken  ̶ Horns Rev 3  ̶  zal rusten, zijn nu verankerd in de bodem van de Noordzee ten noordwesten van Blåvands Huk aan de westkust van Denemarken. Vattenfall startte afgelopen november met de bouw van het park.

De laatste fundering werd kort na de jaarwisseling geïnstalleerd. Het bouwproces ligt daarmee op schema. Het windpark zal in 2020 volledig operationeel zijn en genoeg capaciteit hebben voor het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 425.000 Deense huishoudens.

De volgende stap, die aan het einde van het voorjaar van start gaat, wordt het installeren van de koppelstukken – ook wel ‘transition pieces’ genoemd – tussen de fundering en de turbinetoren. Daarna kan de montage van de toren van start gaan.

De komende jaren bouwt Vattenfall naast Horns Rev 3 de offshorewindparken Kriegers Flak en Vesterhav Syd en Vesterhav Nord. Deze parken tezamen zullen de Deense elektriciteitsproductie uit wind met meer dan een vijfde verhogen – genoeg voor het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ruim 1,5 miljoen Deense huishoudens. Vattenfall investeert in totaal ruim 20 miljard Deense kronen in de groene transitie van Denemarken.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!