Vattenfall neemt eerste windparken met 8-megawatt-turbines in gebruik

3 nieuwe offshorewindparken van Vattenfall in Deense wateren behoren tot de eerste waarin de onlangs gelanceerde 8-megawatt-turbines van Siemens Gamesa met directe aandrijving worden geplaatst.

Met een rotordiameter van 167 meter trekken de rotorbladen van Vattenfalls nieuwe offshorewindmolens in de Noordzee en de Baltische Zee een cirkel in de lucht die 18 procent of bijna een half voetbalveld van internationale afmeting groter is dan de voorganger van deze turbine.

In de eeuwige zoektocht om steeds efficiëntere windmolens te maken, spelen alle parameters een rol als een keuze moet worden gemaakt voor turbines voor toekomstige windparken. Bij wat in de geschiedenis van Vattenfall een van de grootste duurzame investeringen is, heeft Vattenfall gekozen voor de 8-megawatt-turbine van Siemens Gamesa voor zijn 3 nieuwe windparken Kriegers Flak in de Baltische Zee en Vesterhav Syd en Nord in de Noordzee.

In deze windparken draaien tussen 2020 en 2022 in totaal 113 nieuwe windmolens, en samen met het windpark Horns Rev 3 dat Vattenfall op dit moment in de Noordzee bouwt, leveren de 3 parken bijna 1.400 megawatt energie. Voldoende om circa 1,5 miljoen Deense huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!