Vlaams Elia investeert in ’stopcontact’ op Noordzee

De raad van bestuur van Elia heeft de investering goedgekeurd voor het zogenaamde ‘stopcontact op zee’. Het creëert onder andere mogelijkheden voor toekomstige offshore-ontwikkelingen en interconnecties met de buurlanden.

De keuze voor een modulair offshoregrid (MOG) is strategisch belangrijk als België in de toekomst een rol wil blijven spelen in de verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie in de Noordzee. Met deze beslissing zullen nieuwe offshorewindparken (bijv. Rentel, Northwester 2, Mermaid en Seastar) op een rendabele en betrouwbare manier op het Belgische onshorenet kunnen worden aangesloten.

Het MOG bestaat uit een offshore platform zowat 40 kilometer buiten de kust van Zeebrugge. De kabels van de nieuwe offshorewindparken zullen op dit platform toekomen. Via 3 onderzeese kabels van 220 kilovolt zal het MOG verbonden zijn met het hoogspanningsstation Stevin in Zeebrugge zodat de geproduceerde windenergie in het Belgische onshore net kan worden geïnjecteerd. De totale geïnstalleerde capaciteit van de eerstvolgende 4 windparken (Rentel, Northwester 2, Mermaid en Seastar) wordt geschat op 1030 megawattpiek.

Volgens de planning zal het ‘stopcontact in de Noordzee’ in het derde trimester van 2019 in gebruik worden genomen. De totale investering voor Elia wordt geraamd op 400 miljoen euro. Zodra het MOG is gebouwd, zal Elia eigenaar én beheerder zijn van de offshore-installaties.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!