‘Windenergie op zee twee keer goedkoper dan biomassa met nieuwe cijfers Borssele’

UTRECHT – De nieuwe cijfers die uit de tender voor Windpark Borssele komen, maken dat het twee keer goedkoper is om subsidie voor windenergie op zee in te zetten dan voor de bijstook van biomassa.

DONG Energy A/S , Windenergie, Zee, Offshore,
©: DONG Energy A/S

Dit concludeert Natuur & Milieu op basis van een update van een onderzoek van CE Delft, waar de milieuorganisatie samen met Eneco opdracht voor had gegeven.

Er wordt voorgesteld een extra windpark te bouwen tegen 2023.

Als de bijstook van biomassa in kolencentrales wordt vervangen met wind op zee, scheelt dat ongeveer 1 miljard euro.

400 miljoen euro

In een eerdere versie van de studie werd nog gesproken van een voordeel van 400 miljoen euro, maar toen werd niet rekening gehouden met de enorm lage prijs waardoor Dong Energy Windpark Borssele voor denkt te gaan bouwen.

Natuur & Milieu haalt aan dat windenergie op Zee nu  7,3 cent kost per kWh kost en het meestoken van biomassa 11,4 cent kost per kWh.

“Het zou absurd zijn als de overheid deze enorme besparing liet liggen en haar subsidie in kolencentrales blijft verbranden. De subsidie voor biomassa bijstook belemmert bovendien de wens van de Tweede Kamer om kolencentrales te sluiten”, stelt Geertje van Hooijdonk. “We roepen minister Kamp op om de mogelijkheden voor een extra windpark serieus te onderzoeken.”

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!