Windpark Nordsee Ost (295 MW) officieel geopend

AMSTERDAM – Het Duitse offshore windpark Nordsee Ost van RWE is officieel geopend in het bijzijn van de ministers van Energie van alle G7-landen.

offshore, zee
©: RWEnd, 

Dit meldt Essent, dochterbedrijf van RWE, maandag.

Met een geïnstalleerd vermogen van 295 megawatt is het windpark een van de grootste voor de Duitse kust.

Het ligt zo’n 35 kilometer ten noorden van het eiland Heligoland en beslaat een oppervlak van ongeveer 24 km2 in een waterdiepte tot 25 meter. In totaal produceren 48  windturbines genoeg groene stroom om jaarlijks zo’n 320.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Essent

De plannen voor het windpark warden in eerste instantie ontwikkeld bij Essent. Bij de overname door RWE zijn alle windactiviteiten belegd in één bedrijfsonderdeel dat projectontwikkeling van duurzame energie op Europese schaal vormgeeft.

“RWE wordt dit jaar de op twee na grootste speler op de Europese offshore-markt”, aldus Peter Terium, voorzitter van de Raad van Bestuur van RWE. “En we groeien verder: over slechts een maand zullen we nog een windpark in bedrijf stellen, Gwynt y Môr, gelegen voor de kust van Wales.”

1.000 megawatt vermogen

Het Britse windpark Gwynt y Môr heeft een vermogen van 576 megawatt. Verder ontwikkelt RWE in samenwerking met het Canadese Northland Power windparken Nordsee One, 2 en 3. Deze windparken hebben in totaal ongeveer 1.000 megawatt vermogen.

Volgens de huidige planning wordt 2016 een begin gemaakt met de bouw van de offshore componenten voor het eerste deelproject Nordsee One. Eind 2017 moet met de exploitatie begonnen worden.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!