Zeeuws windconsortium toert in de provincie voor draagvlak

AMSTERDAM – De Zeeuwse partijen die een windpark voor de kust van de provincie willen realiseren zijn een rondgang langs de provincie gestart om draagvlak te vinden voor het windpark.

Dit meldt Omroep Zeeland. Het gaat om een consortium van de Zeeuwse Milieufederatie, Zeeland Seaports, energiebedrijf Delta, Heerema, Verbrugge en Zeewind.

Tjeu van Mierlo van de Zeeuwse Milieufederatie denkt dat het opbouwen van draagvlak in de regio, de kansen voor het project ten goede komen. Den Haag zou dan eerder voor de plannen van het consortium kiezen.

Doel is vooral de angst op horizonvervuiling aan te pakken. Van Mierlo haalt aan dat er al windmolens voor bijvoorbeeld de Belgische kust staan en dat makkelijk kan aangetoond dat de turbines nauwelijks zichtbaar zijn.

Financiering

De financiering zou inmiddels geen probleem zijn. Er is het nodige te doen, maar berekeningen laten zien dat het wel mogelijk is. Er is een bedrag van 2 tot 2,5 miljard euro nodig om de windmolens te realiseren.

In de plannen van het kabinet is er ruimte voor maar liefst 250 offshore windmolens die opgeteld een vermogen krijgen van zo’n 700 megawatt. Dit is genoeg om 1,5 miljoen huishoudens van stroom te voorzien en twee keer de capaciteit van kerncentrale Borssele.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!