NLVOW voorziet sabotage bij windturbines Veenkoloniën

UTRECHT – De discussie over windmolens dreigt zo te radicaliseren dat het mogelijk is dat er sabotage van turbines plaatsvindt.

Dit zegt Albert Koers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) tegenover dagblad Trouw.

Hij wijst naar de discussie in de Veenkoloniën in Drenthe. “Daar gaan ongelukken gebeuren”, vertelt hij tegenover het dagblad. “Ik ben bang dat mensen gaan saboteren als die windmolens er komen.”

De NLVOW-voorman, die zelf in Friesland woont, ziet verregaande splijting van gemeenschappen in de regio.

Boycot

Zo worden boeren die betrokken zijn bij het geplande windpark van 50 windmolens beschuldigd van een boycot op de tegenstanders. Volgens een enquête van de gemeenten, die zelf ook tegen zijn, is ongeveer driekwart van de bevolking tegen een windpark.

Lokale overheden zijn van plan om een rechtszaak te beginnen tegen de plannen en er wordt gedreigd met forse schadeclaims zoals bij de gasboringen als de windmolens er komen.

Lees meer over de discussie rond het windpark in het dossier

Boek

Koers presenteert vandaag een boek bij de Tweede Kamer over de windmolendiscussie. Volgens Koers worden omwonenden van windmolens niet serieus genomen en lokt dat harde acties uit.

Hij diende al eerder een klacht in bij de commissie van Aarhus, dat toezicht houdt op het communicatiebeleid rond milieuvraagstukken. De commissie gaat deze klacht in behandeling nemen.

Lees ook: Opnieuw radicale actie demonstranten windpark Meeden

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!