17 aanvragen voor windparken Noord-Holland

UTRECHT – Noord-Holland heeft 17 aanvragen ontvangen voor het bouwen van 69 tot 75 windmolens in onder andere Amsterdam Velsen, Haarlemmermeer, Medemblik en Hollands Kroon.

Windenergie, Windpark, Haarlem, Haarlemmermeer, Noord-Holland,
©: Flickr/Hanno Lans CC BY 2.0

Alle plannen hebben opgeteld een vermogen van 194 tot 233 megawatt. De provincie wil 46 tot 68 megawatt aan turbines toestaan.

“Op basis van het aantal aanvragen ziet het er goed uit”, verklaart Jack van der Hoek, gedeputeerde Duurzaamheid. “Wij zijn hoopvol gestemd dat het behalen van onze taakstelling geen probleem gaat opleveren.”

Voor geen van de aanvragen is er al zekerheid dat het windpark gerealiseerd gaat worden. De komende maanden gaat de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied de aanvragen toetsen.

Eind juli

Eind juli moet duidelijk worden welke projecten voldoen aan de eisen van de provincie. In het najaar gaat de provincie kiezen welke plannen het groene licht krijgen. 

Windparken in industrieel of sterk verstedelijkt gebied krijgen dan de voorkeur.  De verwachting is dat medio 2017 een besluit volgt over de definitieve vergunning. De realisatie van de eerste windparken kan daarna starten.

Havenbedrijf Amsterdam

De meeste ontwikkelaars willen windmolens bij Amsterdam gaan bouwen. Zo heeft het Havenbedrijf Amsterdam 4 projecten in gediend voor in totaal 18 windmolens met een cumulatieve capaciteit van 54 megawatt.

Een ander groot project is een windpark van ongeveer 10 windmolens met opgeteld een vermogen van 30 megawatt in de gemeente Haarlemmermeer van Stichting Windpark Haarlemmermeer-Zuid.

Bekijk hier alle aanvragen 

Foto: ©: Flickr/Hanno Lans CC BY 2.0

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!