Advies Utrecht: ‘Plaats grotere lange stellingen windmolens’

AMSTERDAM – Utrecht moet plannen maken voor grotere en langere stellingen windmolens op de plekken waar deze goed in het landschap passen.

Een monteur zit op de top van een windturbineDit schrijft de ruimtelijk adviseur van de provincie Utrecht, Ingeborg Thoral in een adviesrapport.

Het huidige beleid van een windkaart voorziet in een beperkt aantal kleine locaties, waar draagvlak is voor de windmolens. Hierdoor zou er geen duidelijke samenhang ontstaan met de rest van het landschap.

Amsterdam-Rijnkanaal

Thoral noemy het Amsterdam-Rijnkanaal als voorbeeld van een erg geschikte locatie om  een lange rij windmolens te plaatsen.Bij het kanaal is er volgens haar plek voor windmolens tot 120 meter hoog.

Ook langs andere infrastructurele plekken, zoals de A2 naar Amsterdam en het spoort ernaast is plek voor stellingen windmolens, hoewel ze benadrukt dat dit altijd in overleg met de buurtprovincies moet.

Andere plekken voor windmolens zijn de A12 tussen Utrecht en Woerden en in de wetering in de Lopikerwaard, waar kleine windmolens geplaatst kunnen worden.

Zonneakkers

Thoral adviseert zonnepanelen eerst op gebouwen te plaatsen voordat wordt overgegaan tot het maken van “zonneakkers”. Er zou te weinig ruimte zijn in het Utrechtse landschap om al zonneparken te bouwen terwijl er nog ruime is op gebouwen.

Als er wel zonneparken worden gebouwd adviseert Thobal om ze te plaatsen in landschappen met opgaande bebouwing. In open gebieden zouden ze tot “verdichting” leiden en ze hebben volgens haar een industriële uitstraling.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Windwärts Energie GmbH

Eén gedachte over “Advies Utrecht: ‘Plaats grotere lange stellingen windmolens’

  • 22 juli 2019 om 19:43
    Permalink

    Fundada en Estados Unidos en 2002, Tratamiento Disfuncion Erectil nació gracias a la asociación de más de 200 especialistas mundiales en materia de urología, sexología, psicología, andrología, tantra y taoísmo. Existen también algunos aparatos que actúan creando vacío, favoreciendo la circulación de la sangre hacia el pene.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!