Amendement windmolenbeleid Gelderland illegaal

AMSTERDAM – Gemeenten in Gelderland mogen windmolenplannen vanuit de provincie niet tegenhouden als er draagvlak ontbreekt in de regio

Windmolens in Flevoland
©: Wikipedia Commons/Aloxe

Een amendement dat gemeentelijke steun verplicht voor windmolenplannen is in strijd met de wet. Dit hebben de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu geoordeeld na vragen vanuit Gelderland.

De Provinciale Staten van Gelderland namen op 12 november een amendement aan voor de windvisie van de provincie over de noodzaak van draagvlak vanuit lokale gemeenten voor windmolenplannen.

De toevoeging hield in dat alleen als een gemeente en omringende gemeenten toestemming gaven voor de windmolens, de provincie mocht doorgaan met de plannen.

Hulp van Den Haag

Later vermoedde het provinciebestuur dat dit amendement in strijd was met de Elektriciteitswet uit 1998 en de hulp in van Den Haag werd ingeschakeld in om duidelijkheid te scheppen. De ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu geven nu aan dat het amendement moet worden ingetrokken of zo gewijzigd moet worden dat het niet in strijd is met de wet. Een verzoek vanuit de provincie om de Elektriciteitswet aan te passen, wordt niet ingewilligd door Den Haag.

Volgens de provincie zou uitvoering van het amendement een risico hebben gevormd voor het behalen van de doelstelling windenergie, 230,5 megawatt in 2020. “Dat kan tot gevolg hebben dat het Rijk de provincie zal ‘overrulen’ en zelf lokaties gaat aanwijzen voor het realiseren van windmolens. Daarmee raakt de provincie de regie hierover kwijt”, aldus de provincie.

Eind dit jaar wordt een actualisatie voorbereid van de windvisie, waarin nieuwe locaties met draagvlak van gemeenteraden kunnen worden opgenomen en niet haalbaar gebleken locaties kunnen worden verwijderd.

Lees meer over windenergie in Gelderland in het dossier

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!