Amsterdamse politieke partijen eensgezind voor windmolens

AMSTERDAM –  De fracties van D66, VVD en SP in Amsterdam hebben de provincie opgeroepen de hoofdstad de ruimte te geven om windmolens te plaatsen.

©: Flickr/FaceMePLS
©: Flickr/FaceMePLS

Dit schrijven de partijen in een opiniestuk. De provinciale regels frustreren de initiatieven voor windmolens in Amsterdam.

De provincie heeft sinds een aantal jaren strenge regels voor het bouwen van nieuwe windmolens. In het plattelandse noorden van de provincie is veel weerstand tegen de windturbines.

In het zuiden, onder andere in Amsterdam en de Haarlemmermeer, is juist veel draagvlak voor windmolens, maar de provincie houdt de turbines alsnog tegen.

Lees ook: Brandbrief Noord-Hollandse gemeenten om windmolens

Westelijk havengebied

Amsterdam wil de windmolens in het Westelijke Havengebied plaatsen. “Tussen de rokende fabriekspijpen en hijskranen zullen weinig mensen klagen over ‘horizonvervuiling’. Er is grond beschikbaar en Amsterdamse ondernemers staan te springen om in windenergie te investeren” , aldus de partijen.

Windmolens zijn in de regio alleen toegestaan als ze minstens 600 meter van de bebouwing staan. Voor stedelijk gebied is dit opmerkelijk vinden de Amsterdamse partijen.

Verbazing

Verder moeten de windmolens verplicht in een kaarsrechte rij van 6 staan. In Amsterdam ontbreken deze ruimtelijke lijnen omdat onder andere de Noordelijke IJ-oever niet recht loopt.

Maar de Amsterdamse fracties verbazen zich het meest over de regel dat voor elke nieuwe windmolen er 2 oude windmolens moeten verdwijnen in de provincie. Initiatiefnemers van de nieuwe windmolens moeten de vervanging zelf betalen. In Amsterdam wil men dat dit vanuit de provincie wordt betaald.

Lees meer over windenergie in Noord-Holland 

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!