Boeren Windpark Veenkoloniën beschuldigd van boycot

UTRECHT – Leden van de ondernemersvereniging VvBK uit Oost-Drenthe en Stadskanaal worden geboycot door de boeren die betrokken zijn bij het windpark in de regio.

Windenergie, Veenkoloniën,
CC0 Public Domain

Dit zegt Jan Nieboer, voorzitter van de VvBK, tegenover het Dagblad van het Noorden. Hard bewijs heeft hij niet, maar hij heeft geluiden gehoord van meerdere leden.

Nieboer zou hebben gehoord dat één van de initiatiefnemers van het windpark een order zou intrekken “van een club die er in de Kanaalstreek toe doet”. De leverancier zou “een enorme klap omzet missen”.  

Ook zou dit eerder ter sprake zijn gekomen in een gesprek tussen ondernemersverenigingen en gebiedscoördinator Titian Oterdoom.

Dictatoriale insteek

Nieboer verklaart dat de discussie over de komst van de windmolens verhardt. Hij spreekt van een dictatoriale insteek om de windmolens er door te drukken.

In Oost-Drenthe moet een windpark verrijzen van 150 megawatt, omgerekend waarschijnlijk 50 windmolens. Vooral de ondernemersverenigingen hebben zich opgeworpen als woordvoerder van de weerstand in de regio.

Een onderhandelaar die tussen de overheid en windparkontwikkelaars enerzijds en tegenstanders anderzijds moest staan, kreeg geen warm onthaal. De bevolking zou niet in gesprek willen met omwonenden.

Lees alles over Windpark Veenkoloniën in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!