Bouw windmolens bij Breda van start

AMSTERDAM – De bouw van 3 windmolens van Windpark Hazeldonk in Breda is deze vrijdag van start gegaan.

Windmolens van Lagerwey
©: Lagerwey

Dit meldt de gemeente.  De turbines worden gebouwd in het verlengde van de windmolens aan de Belgische kant langs de A-16.

De ontwikkeling van de windmolens is in handen van het Duitse Duno Air en het Nederlandse Greentrust. Naar verwachting gaat de bouw ongeveer 4 maanden in beslag nemen.

De windmolens, 3 L100’s van Lagerwey, hebben elk een vermogen van 3 megawatt en gaan uiteindelijk genoeg stroom opwekken voor 6.000 huishoudens.

‘Volledig pakket’

De gemeente haalt aan dat er een “volledig pakket” voor de ontwikkeling werd aangeboden aan de ontwikkelaars bij de aanbesteding. Zo had Breda al de grond in bezit, was er al een omgevingsvergunning en was de SDE-subsidie ook verkregen. Hierdoor is er binnen een jaar begonnen aan de bouw van de windmolens.

“We hebben er voor gekozen om onze bewoners mee te laten profiteren door de uitgifte van obligaties. De Stichting Bres (Bredase Energie Services), een initiatief van energiebewuste inwoners heeft namens de ontwikkelaar de obligaties verkocht”, zegt wethouder Selçuk Akinci.

“Hiervan hebben zij optimaal gebruik van gemaakt. De obligaties van elk 500 euro zijn allemaal verkocht waardoor inwoners 1 miljoen euro hebben bijgedragen aan de benodigde investering. Hierover ontvangen zij een rendement van 6%. Daarnaast profiteert de BRES van deze obligatieregeling namelijk 1% boven de 6% vloeit naar hun kas, waarvoor zij de duurzame economie in Breda stimuleren.”

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!