Defensie: windmolens verstoren vliegtuigradar, streep door windmolens Ysselstein

Bewoners van de Oirlosche Peel in Ysselsteyn zijn opgelucht, omdat het plan om windmolens in het gebied te plaatsen niet doorgaat. Dit nieuws werd bekendgemaakt door initiatiefnemer Raedtshuys uit Enschede.

Raedtshuys Pure Energie had plannen om 8 tot 10 windmolens te plaatsen rondom de Moostdijk. Een groep grondeigenaren zegden hun medewerking toe, maar Defensie gaf geen toestemming. De turbines van 150 tot 200 meter hoog verstoren de vliegtuigradar te zeer, bleek uit onderzoek van kennisinstituut TNO. Er gelden twee normen voor de radar: een strenge en een soepelere norm. De strenge norm heetofficieel het 500 voet-gebied. De soepele norm het 1000 voet-gebied.  Het gebied Oirlosche Peel valt nog net onder de strenge norm. De conclusie van TNO is duidelijk: als die strenge norm geldt, zijn windmolens hier niet mogelijk.

Het voornaamste probleem is volgens Raethuys dat de provincie Limburg door 1 radar wordt gedekt, terwijl in andere delen van Nederland er meerdere radars zijn die een gebied bedienen. In die andere gebieden kan een radar (enigszins) worden verstoord, omdat er dan ‘rugdekking’ is van een andere radar die vanuit een andere hoek naar dat gebied kijkt. Als in Limburg in de toekomst dergelijke rugdekking voor de radar kan ontstaan, kunnen volgens het bedrijf windmolens misschien toch mogelijk worden.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!