Eerste coöperatieve dorpsmolen van Groningen in Hellum

De eerste coöperatieve dorpsmolen van de provincie Groningen wordt komende week geopend door gedeputeerde Nienke Homan. De molen staat in Hellum bij de familie Van Tilburg, de opbrengst wordt geschat op 27.000 kilowattuur.

De energiecoöperatie heeft een startsubsidie ontvangen van de provincie; daarmee heeft Duurzaam Duurswold de coöperatie opgezet en de crowdfundingcampagne gefinancierd.

De initiatiefnemers zijn ondernemer Curtis Bänffer uit Schildwolde, huisarts Dirk Jan Rezelman uit Wagenborgen en tandarts Wilte Barels uit Hellum. ‘Het begon allemaal aan de keukentafel,’ zegt Barels desgevraagd. ‘Mijn dak is niet geschikt voor zonnepanelen. Dus toen de buurman vroeg of ik gezamenlijk energie wilde opwekken, schoof ik aan.’ De betrokkenen besloten om coöperatie Duurzaam Duurswold op te richten, deze rechtsvorm maakte het mogelijk om gezamenlijk een molen aan te schaffen.

In 9 dagen tijd waren er voldoende aanmeldingen voor de financiering van de eerste dorpsmolen. Om aan de vraag te kunnen voldoen stelt de boer uit Hellum nu ook zijn dak beschikbaar voor de coöperatieve exploitatie van zonnepanelen. Via de crowdfundingwebsite Noorderbron kunnen inwoners uit Duurswold zich aanmelden.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!