Eerste windmolens windpark Noordoostpolder worden weer opgestart

UTRECHT – De eerste windmolens van Windpark NOP Agrowind in de Noordoostpolder worden weer opgestart. Begin deze maand werden alle 26 turbines stilgelegd nadat er een onderdeel was afgebroken bij één van de windmolens.

NOP Agrowind,
©: NOP Agrowind

Het gaat om 10 windmolens die straks weer gaan draaien, meldt het windpark donderdag. Eerder meldde Omroep Flevoland nog dat alle windmolens tot het nieuwe jaar stil zouden staan.

Nog steeds is niet duidelijk waardoor het afbreken van het onderdeel is veroorzaakt. Wel wordt nu gemeld dat bij “een deel” van de windturbines beschadingen zijn geconstateerd. In eerste instantie zou het maar om 1 windmolen gaan.

Levensduur

Bij deze beschadigde windmolens vindt nog onderzoek plaatst. De rest van de windturbines staat in zogenaamde ‘idle mode’. Dit is nodig om de levensduur van de elektrotechnische systemen in de windmolen te waarborgen.

De windturbine is uitgeschakeld maar de rotor kan licht meebewegen met de wind. Dit betekent dat de bladen heel langzaam draaien. Deze instelling leidt niet tot een verhoogde belasting voor de tip.

Het onderzoek naar de oorzaak van het recente incident, waarbij een deel van het uiterste (omgebogen) puntje van een van de rotorbladen van een windturbine is afgevallen, is nog gaande. “Ook hier wordt met grote zorgvuldigheid gewerkt”, aldus het windpark.

Lees ook: Onderzoeksraad veiligheid doet geen onderzoek naar afgebroken onderdeel windpark | Meer nieuws over Windpark NOP Agrowind

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!