Eerste windturbine EDF Luminus op industrieterrein in Wallonië

De eerste windturbine van EDF Luminus is ingehuldigd op het Waals bedrijvenpark Crealys in Gembloux, op de site van FRIPHARMA.  De windturbine zal rechtstreeks aangesloten zijn op het bedrijf, dat op die manier in zijn eigen stroom kan voorzien.

De windturbine zal ongeveer 5 miljoen kilowattuur windstroom per jaar produceren. FRIPHARMA, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de opslag van goederen op gecontroleerde temperaturen en dat bijna 2,2 miljoen kilowattuur per jaar verbruikt, zal ongeveer 66 procent van de door de windmolen geproduceerde stroom zelf verbruiken. De rest zal op het distributienet worden geïnjecteerd.

Dit is de eerste windturbine die EDF Luminus op een industrieterrein in Wallonië heeft gebouwd. In Vlaanderen bouwde EDF Luminus al  meer dan 50 windmolens in verschillende bedrijvenparken. Met 175 windmolens met een vermogen van 412 megawatt produceert EDF Luminus elk jaar bijna 900 gigawattuur hernieuwbare energie in België; het energieverbruik van ongeveer 230.000 gezinnen. Het bedrijf in windenergie op het vasteland wil zijn geïnstalleerde vermogen tegen 2021 verhogen tot meer dan 600 megawatt.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!