Energiebedrijven waarschuwen voor vertraging windparken op zee

UTRECHT – Energiebedrijven RWE, Dong Energy en E.on waarschuwen de Eerste Kamer dat de Nederlandse energiedoelen in gevaar komen als elektriciteits- en gaswet niet wordt aangenomen.

London Array, Offshore wind, Zeehonden, Wad,
C: London Array

Dinsdagavond debatteert de kamer over de plannen.

“In de afgelopen 1,5 jaar is het hele regelgevingskader geschikt gemaakt voor de snelle en grootschalige uitrol van wind op zee tegen de laagst mogelijke kosten. De wet STROOM is hiervan het sluitstuk, en daarom is het cruciaal dat deze wet in werking treedt per 1 januari”, aldus de bedrijven.

In de wet is het beleid rond de plannen voor windenergie op zee vastgelegd, maar ook de splitsingswet van energiebedrijven.

Het eerste is niet zozeer een probleem voor de senatoren in de Eerste Kamer, maar de kamer is verdeeld over het tweede punt.

Lees ook: Uitstel voor aanbesteding offshore windpark Borssele  

Splitsingswet

Delta en Eneco, die bij aanname gesplitst moeten worden in een netwerkbedrijf en energieleverancier, zijn tegen de splitsingswet. Delta vreest het einde van het bedrijf. Eneco zegt dat de investeringen in duurzaamheid te stoppen als de splitsing doorgaat.

De plannen voor windmolens op zee, waar RWE, Dong en E.On aan willen meedoen, lopen forse vertraging op als de wet niet wordt aangenomen.

Hiermee komt ook de doelstelling van 14 procent duurzame energie in 2020 in gevaar. Het streven voor windenergie op zee is 4.450 megawatt.

Lees alles over de plannen voor wind op zee in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!