EU rapport: Windenergie verreweg goedkoopste bron van elektriciteit

AMSTERDAM – Windenergie is verreweg de goedkoopste vorm van stroom binnen de Europese Unie wanneer rekening wordt gehouden met gezondheidseffecten.

Windmolens op het land
©: EWEA

Dit schrijven onderzoekers van Ecofus in een rapport dat gemaakt werd in opdracht van de Europese Commissie.

De onderzoekers onderzochten alle kosten van energiebronnen en kwamen voor windmolens op land uit op 105 euro per megawattuur.

De kosten van het opwekken van stroom met aardgas en steenkool komen respectievelijk uit op 164 euro per en 233 euro megawattuur. Dit is respectievelijk 56 procent en 121 procent duurder dan elektriciteit uit windmolens op land.

Afhankelijkheid van fossiele brandstoffen

Stroom uit kerncentrales, offshore wind en zonnepanelen komen ruwweg op 125 euro per megawattuur en zijn daarmee ook relatief goedkoop.

Justin Wilkes, vicedirecteur van de Europese Wind Energie Associatie, verklaart dat dit rapport de Europese afhankelijkheid van fossiele brandstoffen benadrukt.

“Hernieuwbare energiebronnen worden vaak weggewuifd als te duur en te afhankelijk van de belastingbetaler”, aldus Wilkes. “Dit rapport van de commissie laat niet alleen de alarmerende kosten van steenkool zien, maar het presenteert onshore wind ook als goedkoper en milieuvriendelijker.”

Lees hier het gehele rapport 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!