Exploitant Rotterdams windpark pakt slagschaduw aan en ziet klachten verdwijnen

UTRECHT – Windparkexploitant XL Wind heeft het laatste jaar succes geboekt met het aanpakken van de slagschaduw van de 8 windmolens van Windpark Hartelbrug II bij Rotterdam.

Windpark Hartelbrug, Rotterdam, Zuid-Holland, Hartelbrug II,
©: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat

Dit blijkt uit het jaarrapport van de DCMR Milieudienst Rijnmond. De klachten over de slagschaduw verdwenen.

In september bleek na onderzoek dat de lichtmetingsensoren voor turbine 2 hoger geplaatst moesten worden en voor een andere turbine werden de stilstandtijden bijgesteld.

Windpark Hartelbrug II heeft een speciale stilstandregeling, die verder gaat dan wat wettelijk verplicht is. Door de regeling valt er jaarlijks maximaal 6 uur slagschaduw op de woningen.

Bijna 2.000 klachten

In totaal kwamen er 94 klachten binnen over de slagschaduw, maar deze verdwenen na de nieuwe afstelling.

Ondanks het succes met de slagschaduw, kwamen er alsnog 1.926 klachten binnen over de windmolens van het windpark, bijna de helft van alle klachten bij de DCMR Milieudienst.

Het aantal klachten is wel afgenomen. In 2014 kwamen er 2.122 meldingen binnen over de windmolens.

Er kwamen  veel klachten binnen over een “hinderlijke bromtoon” van de windmolens. Dit geluid was niet verwacht. XL Wind heeft toegezegd hiermee aan de slag te gaan. DCMR schrijft dat er geen overtredingen zijn geconstateerd bij metingen. Begin 2015 werd wel een dwangsom geïnd door overtreding van de voorschriften in 2014.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!