Franse agrariër houdt windmolens verantwoordelijk voor daling melkproductie

UTRECHT – Een boer in het noorden van Frankrijk spant een rechtszaak aan tegen de exploitant van een windpark. Volgens de agrariër zorgen de windmolens ervoor dat zijn koeien minder melk geven.

Windmolen 2 (full-image)Dit schrijft vakblad Windpower Monthly. De eerste windmolens van het project, dat nu een vermogen heeft van 48 megawatt, werden in 2011 geïnstalleerd op minstens 1,8 kilometer afstand.

Yann Joly zag vervolgens de melkproductie van zijn koeien dalen van 10.000 liter per jaar naar 7.000 liter per jaar. Toen het windpark werd uitgebreid daalde de opbrengst naar 5.000 liter melk.

Onderzoeken

Onderzoeken door dierenartsen en andere experts leverde geen resultaat op. Joly concludeert daarom dat de windmolens verantwoordelijk zijn. Een zogenaamde geo-bioloog, een beroep dat niet bestaat binnen de wetenschap, is het met hem eens.

Arthur Revel gelooft dat de windmolens voor stress zorgen bij de koeien door de vibraties die de windmolens veroorzaken door de grond.

Het is de eerste keer dat een dergelijke zaak voorkomt in Frankrijk. Joly wil dat de windturbines worden verwijderd en dat de exploitant een schadevergoeding van 356.900 euro betaalt.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!